30. september 2017

Oktoobrikuu ajakirjas Tiiu: Käsitööseepi tuleb hoolega valida

Värskes oktoobrikuu Tiiu ilulisas Siluett artikkel lehekülgedel 10-12.

Ilupoodides on suur valik suurtes ja väikestes seebikodades keedetud käsitööseepe. Ühed on nende veendunud kasutajad, teised jälle hoiatavad, et seebiga pesemine kahjustab nahka. Kas tasub vahetada šampooni ja duššigeeli käsitööseebi vastu või mitte? Nõuanded ilusalong Siluett kosmeetik Mari Talvistelt ja blogi Nullkulu perenaiselt Maryliis Teinfeldt'ilt.











Tekst: Piia Eller
Fotod: Istockphoto ja erakogu


Kosmeetik Mari Talviste on töötatud viis aastat Tallinnas ilusalongis Siluett, kus kasutatakse ainult Eesti looduskosmeetikat. Näohooldusi on Mari Talviste teinud juba kaks aastat Nurme sügavpuhastava näoseebiga, kasutusel on ka Signe Seepide ja väiksemate Eesti tegijate toodang. Kogemustele tuginedes kinnitab kosmeetik, et dušigeeli võib rahumeeli käsitööseebi vastu vahetada: “Need sobivad igapäevaseks kasutamiseks, kuid tuleb osata endale sobiv toode üles leida.”



Blogi Nullkulu perenaine Maryliis Teinfeldt on juba kaua aega pesnud nii keha kui ka juukseid käsitööseepidega. Ka tema kinnitab, et uusi kosmeetikatooteid tuleb alati valida väga hoolikalt. “Kaubanduses müüdavate ilu- ja hügieenitoodete puhul ei meeldi mulle enamasti nende lõhnad ja see, et neis on palju lisaained. Käsitööseepidesse lisatakse tihti kuivatatud taimeosi, kuid selle järel on tülikas vannituba puhastada.” Ta eelistab tooteid, millel on võimalikult mõistlik pakend. “Parimal juhul võtan sellise, millel üldse pakendit pole,” kirjeldab ta. Samuti on tema arvates oluline, et toode oleks valmistatud Eestis kodumaisest toorainest, et selles ei oleks loomseid koostisosi ja seda ei oleks loomadel testitud.

Maryliis Teinfeldt ütleb, et on siiski oma lemmiku leidnud. “Kõige parem on sobiv seep ise valmis teha,” märgib ta ootamatult. “Seepe teen internetist ja raamatutest leitud retseptide järgi. Mulle meeldib, et saan ise kontrollida, mida seebi sisse panen.”
Ta leiab, et seebi valmistamisega saab mõninga harjutamise järel hakkama iga inimene. “Seebi põhiained on oliiviõli, porgandiõli või mõni muu taimne rasvaine. Neid ostan peamiselt toidupoodidest, aga seebikivi käsitöökauplustest, näiteks Rohelisest Vihmavarjust Tallinnas Telliskivi loomelinnakus,“ jutustab naine, kes on aastate jooksul katsetanud palju erinevaid retsepte. “Peale seebikivi, rasvaine ja vee on vaja mikserit, segamisnõusid ja vorme - näiteks silikoonist muffinivorme või tavalist keeksivormi.”
Valminud seebilaar peab vähemalt kuu aega seisma, enne kui seda kasutada saab. Siis tuleb suur valmistükk lõigata väiksemateks ja saabki kohe pesema hakata.

Seep peaks olema niisutav
  • Enne kauplusest seebi valimist tuleks läbi lugeda tooteinfo, et enda nahale sobiv valik teha. Näiteks tasub Mari Talviste sõnul vältida sünteetilisi lõhnaaineid sisaldavaid käsitööseepe. Allergikud ja tundliku nahaga inimesed peaksid hoiduma veel eeterlikke õlisid sisaldavatest seepidest, mis võivad nahka ärritada.

  • Seepi valides tasub eelistada külmpressimeetodil valmistatud tooteid, kuna nendes on säilinud kõik kasulikud ained.

  • Kasutusse võib võtta ka mitu ja erineva toimega seepi, mida võib omavahel kombineerida,” lisab Mari Talviste. “Võite näiteks valida ühe niisutava-toitva, teise kooriva, kolmanda värskendava ja neljanda raviomadustega seebi. Saate neid siis vastavalt vajadusele kasutada.”

  • Pikaajaline käsitööseepide kasutaja Maryliis Teinfeldt on kogenud, et vahel kipuvad kaubandusest ostetud seebid nahka kuivatama. Soojal ajal see tema jaoks probleeme ei tekita, aga talvisel ajal valib ta teadlikult just suurema rasvasisaldusega käsitööseepe.

  • Seebid ei riku naha loomulikku tasakaalu,” teab Mari Talviste, “sest tänapäeval ei sisalda need enamasti enam selliseid kunstlikke lõhna-, värv- ja säilitusaineid ega tugevatoimelisi ärritavaid puhastusaineid nagu vanasti. Käsitööseebiga pesemisel on nahale pigem positiivne mõju!”

  • Tundliku nahaga ja küpses eas inimestel kipub nahk pärast seebitamist sellest hoolimata ketendama, sest nende naha niiskusesisaldus on vähenenud ja seebi koostises olevad ained võivad seda veelgi kuivatada.

  • Seega tuleks poest endale uut seepi valides silmas pidada, et selle koostises oleks kindlasti niisutavaid komponente. “Käsitööseep võiks sisaldada niisutavaid aineid, näiteks oliiviõli, mett, kakaovõid või kitsepiima - need toidavad vananevat nahka,” õpetab Mari Talviste. “Ent sellestki võib kuiva naha puhul ikkagi väheks jääda. Pealegi kuivatab nahka juba kraanivesigi.”

  • Et nahk saaks nii puhtaks kui ka toidetud, tuleb seda pärast pesemist kindlasti niisutada, õpetab kosmeetik. Pärast näopesu tuleb nahk esmalt näoveega toniseerida ja niisutavat kreemi peale kanda.



Juukseid kipub kuivatama

  • Juuste hooldamisel on Maryliis märganud, et igapäevane käsitööseebiga pesemine kipub ka neid kuivatama: “Seebiga juuksepesu vajab harjutamist. Võib juhtuda, et algaja käsitööseebi kasutaja ei saa juukseid seebist korralikult puhtaks, sest neid tuleb päris hoolikalt loputada.”

  • Ta nendib, et talvel tulebki juukseid rohkem turgutada ja siis kasutab ta nende pesemise järel palsamit, lisaks teeb neile aeg-ajalt maske. “Iga päev seebiga juukseid pesta oleks seetõttu tõeline piin,” nendib naine. “Et külmemal perioodil kergemalt läbi ajada, pesen pead seebi ja šampooniga vaheldumisi.”

  • Pärast kasutamist tuleb seebil lasta ära kuivada. Jätke see kas alusele, kust vesi saab ära nõrguda või kuivage salvrätikuga üle,” jagab Mari Talviste nõuandeid. “Kui seep jääb märjale pinnale ligunema, valgub osa tootest laiali ja saab kiiremini otsa.”