28. juuli 2017

Augustikuu ajakirjas Tiiu: Reisile kaasa ainult kõige vajalikum kraam

Värskes augustikuu Tiiu ilulisas Siluett artikkel lehekülgedel 10-12.

Suvel reisima minnes tuleks kaasa pakkida ainult kõige hädavajalikumad ilutooted. Eelistada tasub neid, mis on reisipakendis. Nõuandeid jagavad kogenud reisisell Kaja Toom ja kauaaegne reisibüroo juht Sülvi Mölder. 









Tekst: Piia Eller
Fotod: Marko Mumm ja tootjad
 
 
Kogenud reisisell Kaja Toom (48) hoiab minipudelitega kosmeetikakotti alati vannitoas valmis, nii et ootamatu väljasõidu korral saab ta selle kärmelt kohvrisse pista. “Kunagi oli selline reisisaade, kus tuli tänavalt tunni ajaga jõuda lennujaama, et reisile sõita. Minu jaoks ei oleks selles osalemine mingi probleem - reisimiseks vajalik on kogu aeg kapis valmis,” kinnitab tallinlanna, kes on läbi käinud 50 riiki.

  • Kõige mugavam reisikott on pisike seljakott, millega jäävad käed vabaks. See on nii suur, et vajadusel saab selle ka kohvrisse pakkida. Kohvri mõõt võiks olla selline, et selle saaks anda käsipagasisse.
Soome reisifirma Primera Holidays (varem Matkavekka) Pärnu büroo juht Sülvi Mölder (53) teab oma oma pikaaegsest kogemusest, et vahel kipub mõni oluline asi maha ununema, samas kui reisile võetakse kaasa täiesti mittevajalikke esemeid. Ta on turismivaldkonnas töötanud alates 2000. aastast.

  • Peale minipakendites kosmeetika tuleks kotti panna hädavajalikud hügieenitarbed ning olulised ravimid ja plaastrid. Kotitäit vedelas olekus kosmeetikat ei ole mõtet kaasa tassida.
Kaja Toom täiendab, et näiteks juuksevahtusid, -lakke, -geele ja muud sellist pole üldse vaja. “Kui ma puhkan, siis peavad ka minu nahk ja juuksed puhkama,” märgib naine. Ta on märganud, et dekoratiivkosmeetika jääb reisil sageli kasutamata ning selle alla jäävat ruumi saaks kasutada palju otstarbekamalt.


Paari peale üks komplekt

  • “On olemas tooted, mis on neutraalse lõhnaga ning sobivad nii naistele kui ka meestele. Tavaliselt me abikaasaga eraldi tooteid kaasa ei võta ja tänu sellele jääb kotti rohkem ruumi,” räägib Kaja Toom.
  • Tema vannitoas olev reisikotike sisaldab minimõõdus täitepakendites (igaüks umbes 100 ml) šampooni, palsamit, dušigeeli ja lõhnatut rulldeodoranti, mis sobivad nii Kajale kui ka tema abikaasale. Pudelite mõõtmed on ta valinud lennureegleid arvestades, nii et neid saab kaasa võtta käsipagasis.
  • Lennufirma jaoks on vedelikud ka näiteks hambapasta, ripsmetušš, igasugu kreemid ja ka rulldeodorant,” täiendab Sülvi Mölder.
  • Lennukis hakkavad nahk, käed ja huuled tihti kuivama. Seetõttu tasub kaasa võtta niisutav kätekreem ja väikepakendis huulepalsam, millega saab pikema lennu jooksul nahka ja huuli niisutada.
  • “Reisin peamiselt soojades maades ning võtan kaasa ka päikesekreemi. Samuti toitva öökreemi või universaalse salvi mõlemaks otstarbeks,” õpetab Kaja Toom.
  • Kaasa tuleb pakkida ka minituubis hambapasta. “Kasutan alati ka suuspreid – seda piserdatakse suhu nätsu asemel, et hingeõhku värskendada,” muljetab Kaja Toom.
  • Sooja kliimaga riikidesse reisides on vaja kaasa võtta aaloegeel, millega saab leevendada nii päikesepõletust kui ka putukahammustuse punne ja muid nahaprobleeme.
  • “Sääsetõrjevahendeid on mõistlik osta kohapealt – kui keelt ei oska, siis tuleb kas või käsi-jalgu appi võttes müüjate käest nõu küsida,” jagab Kaja Toom kogemusi. “Olen avastanud, et putukahammustuste kihelust leevendab ka sidrunheina salv, mille ostsin kunagi juhuslikult.”
  • Pikkadel lennureisidel kasutab Kaja Toom sageli unetablette. “Võtan ühe unetableti pärast toidukorda. See hakkab mõjuma poole tunni jooksul ja selle abil saab kiirelt kuni kaheksaks tunniks magama jääda. Tihti ärkan alles lennuki maandudes ja olen välja puhanud. See rohi aitab mul ka ajavahega kohaneda,” räägib ta.

Triikraud jäägu koju

  • Sülvi Mölder rõhutab, et alati enne ärasõitu on mõistlik üle vaadata reisidokumentide kehtivusajad. Teadma peab sedagi, et ID-kaart ei sobi reisimiseks igasse sihtkohta.
  • Mõistagi tuleb kontrollida, et kaasas oleksid kõik vajalikud lennu-, bussi-, rongi-, laevapiletid, aga ka etteostetud kontserdi- või muu sündmuse pääsmed.
  • “Reisile minnes tuleb kaasa võtta pangakaart, kus on ka raha peal, et vajadusel sellega maksta või sularaha välja võtta. Vaja on ka sularaha, sest sõltuvalt sihtkohast võib juhtuda, et kaardimaksetest ei teata midagi või need lihtsalt ei toimi,” õpetab Sülvi Mölder.
  • Kaasa võiks võtta ka nutiseadme, millega teel olles ja kohapeal infot hankida. “Vaadake, et see oleks töökorras ja soovitavalt enne reisi täis laetud. Muidugi tuleb kaasa pakkida ka telefonilaadija ja kui sihtkohas on teistsugused pistikud, siis kindlasti ka pistikupessa sobiv adapter.”
  • Kaja Toomil on alati kotis Šveitsi noa komplekt, milles on palju pisikesi vahendeid: nuga, küünekäärid, konserviavaja, veinikorgitser, kruvikeeraja-pudeliavaja, naaskel ja isegi pisike saag. “Samuti on mul alati kaasas minipakendis niidi-nõela-nööbikomplekt, millega vajadusel riideid kiirelt kohendada,” lisab naine.
  • “Kui on plaanis väga pikk lennureis, mis kestab üle kümne tunni, siis on kasulik kaasa võtta kaelapadi ja umbes 10 sentimeetri kõrgune täispuhutav jalatugi. Sellele saab jalgu mugavalt toetada ja nii on lennureis palju meeldivam,” jagab Kaja Toom oma kogemusi.
  • Sülvi Mölder võtab aga lennukisse kaasa nn “lennukikommid” ehk klaaskommid, mida tõusudel-laskumistel närida. “Pange kotti ka müts ning suuremat sorti õlasall või rätik, mida saate kasutada rannalinaks, päikesekaitseks või kleidiks. Jahedama kliima puhul tasub ennast kihiliselt riidesse panna.”
  • “Soojamaa reisile minnes tasub kaasa võtta oma vanad plätud, sest uusi saab küll kohapeal igast kioskist osta, aga siis on ka villis jalad garanteeritud,” teab Kaja Toom.
  • Teravaid söögiriistu ei ole mõtet kotis kaasa vedada, nagu ka metallist küüneviili ja käsitöövahendeid (vardaid, heegelnõelu). Koju võiksid jääda ka vihmavari, ülearused riided ja jalanõud ning igasugused kodumasinad, mida olete harjunud igapäevaselt kasutama, näiteks föön ja triikraud.
“Käsipagas olgu pigem pooltühi, sest tahetakse ju kohapealt ka midagi osta,” soovitab Sülvi Mölder.



Vaata ka teisi artikleid: