23. märts 2016

Aprillikuu ajakirjas Tiiu: Föönitage ennast kauniks!

Värskes aprillikuu ajakirja Tiiu ilulisas Siluett artikkel 
lehekülgedel 12-13: Föönitage ennast kauniks!

Nõuandeid endale kodus föönisoengu tegemiseks jagab 
Duglas salongi kogenud juuksur-koolitaja Katrin Raigla.



Ajakirja esikaas


Modell: Svea Üksküla
Tekst: Piia Eller
Fotod: Kalev Lilleorg

Soovi korral saab enda jaoks nõuandeid ka printimiseks ja kokku köitmiseks
 siia vajutades alla laadida

Esimene samm: mõtle läbi millist soengut soovid
1. Esmalt tuleb välja mõelda millist föönisoengut soovitakse teha:  kas kohevamat või siledamat.

2. Tuleb tunda oma juuste seisukorda ning teada kus asuvad pöörised.

Teine samm: pese pea ja lisa viimistlusvahendeid
3. Föönisoengut tehakse puhastesse, pestud juustesse.

4. Peske šampooniga nii peanahk kui juuksed. Palsamit ei tohiks peanahale panna, sellega pesta vaid juuksed.

5. Kindlasti ei tohiks hakata föönitama tilkuvaid juukseid. Juuksed tuleb peale pesemist rätikuga turbaniks keerata ning oodata kuni üleliigne vesi rätikusse imbub (sõltuvalt juuste paksusest ca 2-5 minutit).

6. Valida õiged viimistlusvahendid - eraldi niisketele juustele ja eraldi kuivadele juustele. Viimistlusvahendid mis on mõeldud enne föönitamist juustele kandmiseks aktiveeruvad soojuse toimel ning need tuleb kanda niisketesse juustesse kohe peale pesu. 

7. Märjad juuksed imavad tooteid rohkem sisse kui kuivad. Vahendeid ei tohi panna juustele liiga palju, vaid parajas koguses. Liiga palju pannes tunduvad juuksed mustana ning vajavad uuesti pesemist.

8. Oma juuksetüübile ja soengusoovile vastavate viimistlusvahendite valikul saab teid aidata juuksur. (Selleks võib lasta salongis teha föönisoengu ning paluda juuksuril näidata ja tutvustada tooteid, mida ta soengu tegemisel kasutab).

9. Inimesed kardavad vahel viimistlusvahendeid kasutada, sest ringleb müüt et need kahjustavad juukseid, muudavad need raskeks ja mustaks. Kui kasutada õigeid tooteid ja kanda need õigesti juustesse, teeb see vaid head.

10. Kui soovitakse saavutada kohevust, tuleb niiskete juuste juurtele panna umbes tennisepalli suurune kogus vahtu. Vaht tuleb enne käte vahel laiali hõõruda, et see ühtlasemalt jaotuks ning siis harali sõrmede abil juuksejuurtele kanda.

11. Erinevaid viimistlustooteid võib omavahel segada, et saavutada vajalik kooslus. Näiteks juuksekreemile võib lisada tilga õli, mis annab juustele elastsust ja sära.

Kolmas samm: föönitamine
12. Föönile on hea asetada otsast kitsenev otsik, mis tuult suunab. 

13. Föön suunata otse juuksejuurtele. Kuivatades juukseid nende langemisele vastupidises suunas saab pööriseid taltsutada ja juukseid sobivas suunas suunata. Lisaks võib kasutada harja või suunata juukseid sõrmede abil.

14. Fööni õhujuga ei peaks olema niivõrd kuum kui tugev. (Tehakse viga kui reguleeritakse fööni kuumus maksimumi peale, õhujoa tugevus on aga minimaalne või keskmine).

15. Pikkadele juustele peaks valima suurema ja laiema harja, lühematele juustele aga väiksema ja tihedamate piidega.

16. Juuksed tuleb kuivaks föönitada salkudena. Üleliigsed juuksed tõsta eemale ning kinnitada klambriga, et need ei segaks. Fööni tuleb hoida paigal, mitte liigutada selle otsa paremale-vasakule nagu sageli tehakse.

17. Kõik liigutused fööniga suunaga alt-üles annavad kohevust ja suunaga ülevalt-alla võtavad kohevust maha.

18. Kui juukseid föönitada pead alaspidi hoides, saab ka koheva soengu.

19. Pööriste ja salkude suunamiseks tuleb neid kohti föönitada juuksejuurte lähedalt ja suunata salke nende kasvule vastassuunas.

20. Kindlasti kuivatada kogu pea ja juuksed täies pikkuses. Sageli tehakse viga kui jäetakse juukseotsad kuivatamata. Viimase föönitamise ajaks tuleks õhujuga keerata külmemaks.

20. Tuka ja küljesalgud võib enne föönitama hakkamist ülejäänud soengust eraldada ja ülejäänud soengust erinevaks jätta. Kui ülejäänud soeng on kohev, siluda need näiteks tihedate piidega kammi kasutades siledaks.

Neljas samm: lõppviimistlus
21. Soovi korral võib peale föönitamist juuksed veel üle koolutada (eelnevalt kuumakaitset lisades) või hoopis sirgendada või lokitangidega töödelda.

22. Lõppviimistluseks kinnitada soeng lakiga. Või kui soovitakse lisada juustele tekstuuri, saab soengut sõrmedega läbi tõmmates muuta salgulisemaks ja õhulisemaks.

23. Soojadest juustest sõrmedega läbi tõmbamine võtab kohevust maha. Jahtunud soengust sõrmedega läbi tõmmates jääb kohevus alles. Seega tuleks juuksed enne jahutada (näiteks jaheda föönist tuleva õhujoaga).

24. Kohevust aitab saavutada kui piserdate juustesse juurte lähedale veidi kuivšampooni, juukseid sõrmedega kergelt tõstes.

25. Turritama kippuvaid lühemaid karvu saab siluda piserdades umbes 20-30 cm kauguselt neile juukselakki ning siis tuleb sõrmedega või kammi abil ettevaatlikult soeng paika sättida.

26. Juustele saab sära anda lisades juustele veel paar tilka juukseõli. Tulemus kinnitada lakiga.


Vaat ka teisi artikleid: