26. jaanuar 2017

Veebruarikuu ajakirjas Tiiu: Käed terveks ja ilusaks!

Värskes veebruarikuu Tiiu ilulisas Siluett artikkel lehekülgedel 10-12.

Öeldakse, et inimese vanust saab tuvastada ka vaid tema käsi vaadates. Nii käed kui ka küüned vajavad õiget hooldust - õiged võtted aitavad neil tegelikust vanusest palju nooruslikumad püsida!

Kui küünte eest korralikult hoolitseda ja maniküüris käimise järel ka kodus käsi hoolsalt kreemitada, koorida ja maskitada, siis püsivad käed kaua korras, kinnitab Trendnails Küünestuudio maniküürija Tiina Puusta (49).




Tekst: Piia Eller
Fotod: Istockphoto, erakogu ja tootjad

"Kui inimesel on küüned olnud kaua hooldamata ja ta ükskord maniküürija juurde jõuab, siis kulub tavaliselt kuni poolteist tundi, et niisugused küüned taas ilusaks teha. Vahel saab ka kiiremini, kuid kõik sõltub käte ja küünte olukorrast," tõdeb ta.
  • Kui inimese käed on lisaks ka väga kuivad, siis soovitatakse teha neile parafiinihooldust, mis kestab umbes 20 minutit. See aeg tuleb hooldusele veel juurde arvestada ja siis läheb kliendil salongis kuni kaks tundi.
  •  "Inimesed, kes pidevalt küüntehoolduses ei käi, võiksid oma käsi iga päev kreemitada ja lisaks ka küünenahaõliga oma küünenahkasid niisutada. See hoiab käed kaua ilusad," jagab Tiina Puusta nõuandeid.
  • Küünenahad vajavad lisaks õlitamisele ka tagasilükkamist. Enne selle tegemist tuleb küünenahkadele mõni tilk küünenahapehmendit panna. Küünenahkasid tuleks tema sõnul tagasi lükata spetsiaalse roosipuust valmistatud pulgaga või küünte jaoks mõeldud metallist spaatliga.
  • Hapratele ja kergesti murduvatele küünetele tuleb kasutada vitamiinilakki. Kõik need vahendid on kaubanduses saadaval ja igaüks saab need endale koju osta.
  • Lisaks tuleks kord nädalas oma käsi koorida. Käte koorimiseks kasutatava segu tegemine on lihtne - selleks tuleb kokku segada natuke oliiviõli ja natuke suhkrut. Kanda segu peale käsi hõõrudes nagu tavalist kreemigi, käsi hõõrudes. Kindaid kätte panna ei ole vaja, piisab kui kanda segu kätele ja veidi aja pärast käed ära loputada.
  • Lisaks koorimisele võiks teha kord nädalas kätele maski, näiteks savi- või meemaski. Selleks tuleks savi või mesi vähese veega läbi segada, määrida kätele ja hoida 10-15 minutit ning siis maha loputada. Peal hoidmise ajaks võib kanda ka kindaid.
  • kodus küüsi hooldades tuleks kindlasti vältida allergiaid tekitavaid küünehooldustooteid, sest need tekitavad palju probleeme. Samuti ei tohi küüne kõrval asuvaid küünenahkasid liiga sügavalt ära lõigata, sest sellisel puhul võib küüne äärde tekkida põletik
  • Küüsi ei tohiks ka liigselt viilida ja kindlasti tuleks viilimisel kasutada õiget küüneviili. Naturaalseid küüsi peaks viilima spetsiaalse naturaalsele küünele mõeldud küüneviiliga, mitte kunstküünte viilimiseks mõeldud viiliga. Oma praktikas on Tiina Puusta märganud, et inimesed on seda vahel teinud. "Kunstküüntele on mõeldud omad vahendid, mis erinevad naturaalsetele küüntele mõeldud toodetest," selgitab ta.
  • Viili valides tuleb jälgida viili karedust näitavat numbrit, mis on viili peale trükitud. Kunstküüntele mõeldud viilidel on näiteks numbrid 100, 150, 180 grit. Mida suurem on number, seda pehmema küüneviiliga on tegemist. Naturaalsele küünele sobivad pehmemad viilid ja nende karedus algab 240grit-ist.
  • Neile, kellel on kalduvus küüsi närida, soovitab maniküürija osta kaubandusest spetsiaalset närimisvastast lakki ning katta oma küüned sellega. Ka narmendama hakanud küünenahkasid ei tohi mitte mingil juhul närida ega tõmmata, vaid nende korrastamiseks tuleb kasutada spetsiaalseid küünenahkade lõikamiseks mõeldud küünetange.
  • Kõiki vahendeid tuleb ka koduse küünte hooldamise järel alati steriliseerida, sest hooldusvahendid peavad olema puhtad. Salongides on selleks olemas spetsiaalsed steriliseerijad, kuhu vahendid peale hoolduse tegemist paigutatakse. Kodus on steriliseerimine keerulisem. Niiskust taluvate toodete puhul tuleks kasutada vedelaid desinfitseerimise vahendeid, mida saab profipoodidest, näiteks Tradehousist osta. Viile on kodus aga desinfitseerida keerulisem, kuna selleks kasutatakse spetsiaalset ultraviolettkiirgusega sterilisaatorit.

Kodus tehtud ja salongimaniküüri peamine erinevus on Tiina Puusta sõnul see, et inimesel on üsna keeruline kodus enda mõlemale käele ühesugust maniküüri teha. Salongis suudab maniküürija kliendi mõlemad käed veatult kauniks teha.
"Kodus tasub keskenduda rohkem käte hooldamisele," arvab spetsialist. Korraliku maniküüri saamiseks tasub sammud seada ikkagi salongi, kus seda teevad vajaliku väljaõppe saanud spetsialistid ning leidub just kliendi küünte seisukorrale vajalikke hooldamise vahendeid, näiteks küünte tugevdajaid, vitamiinilakke ja muud.


Mis on mis?
Küünte hooldamisel kasutatakse tänapäeval palju erinevaid mõisteid. Tiina Puusta selgitab nende erinevusi. 
1.    Tavamaniküür
Käte hooldus, kus käsi esmalt leotatakse, seejärel lükatakse küünenahad tagasi ning lõigatakse küünenahad, korrigeeritakse küünte pikkus ja kuju, järgneb käte massaaž kreemitamisega.

2.    Kiirmaniküür
Käsi ei leotata, korrigeeritakse küünte kuju ning vajadusel ka lükatakse tagasi ja lõigatakse küünenahad.

3.    Tavalakkimine
Küünte lakkimine küünelakiga, kasutades alus-, dekoratiiv- ning pealislakki. Tulemus kestab umbes nädal.

4.    Vitamiinilakiga katmine
Küünte lakkimine spetsiaalse vitamiinilakiga, mis soodustab küünekasvu ning tugevdab naturaalküünt.

5.    Geellakiga katmine
Küünte katmine kauapüsiva geellakiga, mida kantakse küünetele samamoodi nagu tavalist lakki, kuid mis kivistub ultraviolett või LED lambi all. Tulemus püsib kuni neli nädalat.

6.    Geelküüned
Kunstmaterjalist pikendatud või tugevdatud küüned. Võimalik pikendada küüsi kas tippide ehk kunstmaterjalist küüne tippude või šabloonide abil. Vajavad igakuist küünetehniku poolt tehtud hooldust.